Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Φύλλα εργασίας για το Μικρό Πρίγκιπα

1ο Φύλλο Εργασίας
Ομάδα: Οι βιογράφοι ή Ποιος ήταν ο κύριος Εξυπερύ;
Ι) Αναζητήστε πληροφορίες για τη ζωή του συγγραφέα σε μία από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: www.antoinedesaintexupery.com/ (επίσημη ιστοσελίδα αφιερωμένη στο συγγραφέα) ή http://www.absoluteastronomy.com/topics/The_Little_Prince Αφού το κάνετε, απαντήστε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Με ποια αφορμή ο συγγραφέας γράφει το Μικρό Πρίγκιπα;
2. Μπορείτε να εντοπίσετε πραγματικά στοιχεία από τη βιογραφία του συγγραφέα στο απόσπασμα που έχετε μπροστά σας (για τον αφηγητή-πιλότο, για την προσγείωση του αεροπλάνου στην έρημο, την αλεπού);
3. Από τις πληροφορίες που συλλέξατε μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Μικρός Πρίγκιπας;
ΙΙ) Επισκεφθήτε την ιστοσελίδα http://www.fragomeni.it/collezione/ ή http://www.petit-prince.at/collection.htm που φιλοξενούν πληροφορίες για τις μεταφράσεις του βιβλίου και δώστε παραδείγματα εκδόσεων-μεταφράσεων σε γλώσσες που δεν έχετε ξανακούσει. Μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα:
1.Πώς εξηγείτε τόσες πολλές εκδόσεις και μεταφράσεις του βιβλίου σε όλο τον κόσμο;
2.Παρατηρήστε τις εικόνες (χαρτονόμισμα και γραμματόσημο). Τι φαντάζεστε ότι δηλώνουν για το συγγραφέα;


ΙΙΙ) Ας υποθέσουμε ότι σας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσετε το συγγραφέα και να του πάρετε συνέντευξη ως δημοσιογράφος. Τι ερωτήσεις θα του υποβάλατε;
Εναλλακτική πρόταση
Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ αφιερώνει το Μικρό Πρίγκιπα στο φίλο του Leon Werth. Αναζητήστε πληροφορίες για τον τελευταίο στις παραπάνω ιστοσελίδες και απαντήστε στο ερώτημα γιατί του αφιερώνει το βιβλίο ο συγγραφέας.



2ο Φύλλο Εργασίας
Ομάδα: Οι παραμυθάδες ή Παραμύθια για τη Φιλία και την Αγάπη
Ι) Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα συμβολικό/αλληγορικό παραμύθι. Αναζητήστε πληροφορίες για το λογοτεχνικό είδος του παραμυθιού και τα γνωρίσματά του στην ιστοσελ.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9 και σημειώστε αν υπάρχουν αναλογίες/ομοιότητες του παραμυθιού μας με ένα παραδοσιακό παραμύθι.
ΙΙ) Τρία βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν την πλοκή της ιστορίας μας: η περιπέτεια, το μυστήριο και η φιλοσοφική διάθεση. Μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα στοιχεία σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου μας;
ΙΙΙ) Εντοπίστε και σχολιάστε (όσο μπορείτε) τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούνται στο κείμενο.
ΙV) Ο ρόλος της αλεπούς φενέκ ως του καλού φίλου μας ξαφνιάζει. Απαντήστε στα ερωτήματα:
1.Ποια θα ήταν – κατά τη γνώμη σας – η φυσιολογική συμπεριφορά μιας αλεπούς;
2.Ποιο άλλο ζώο θα προτείνατε στη θέση της αλεπούς;
V) Πιστεύετε ότι ο Μικρός Πρίγκιπας είναι απλώς ένα παραμύθι για παιδιά ή απευθύνεται και στους μεγάλους;
VΙ) Θυμηθήτε μύθους ή παραμύθια που μιλάνε για τη φιλία ή ιστορικά πρόσωπα που μνημονεύονται  ως κλασικά παραδείγματα φίλων.
Εναλλακτική πρόταση
Φτιάξτε το δικό σας μικρό παραμύθι για τη φιλία με πρωταγωνιστές έναν μοντέρνο γιάπη της Wall Street  και ένα μέλος συμμορίας σε γκέτο μαύρων της Ν. Υόρκης.







3ο Φύλλο Εργασίας
Ομάδα: Οι φιλόσοφοι ψυχολόγοι ή Εσείς τι λέτε, κε Freud;
Ι) Αφού ξαναδείτε το κείμενο, απαντήστε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Πώς αντιδρά ο Μικρός Πρίγκιπας, όταν αντικρίζει τον κήπο με τα τριαντάφυλλα και γιατί;
2. Ποιο είναι το μυστικό της αλεπούς;
3. Τοποθετήστε από κάτω προς τα πάνω τα συναισθήματα του ήρωα από την αρχή έως το τέλος του κειμένου δίνοντας σε κάθε συναίσθημα το χρώμα που νομίζετε ότι του ταιριάζει.

ΙΙ) Τι σημαίνει εξημερώνω; Βρείτε τις σημασίες του ρ. σε ένα ηλεκτρονικό Λεξ. (http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLine.htm). Ταιριάζει καμία από αυτές τις σημασίες στην περιγραφή της διαδικασίας από την αλεπού;
ΙΙΙ) Η συνταγή της φιλίας: Η αλεπού περιγράφει με τον τρόπο της τα χαρακτηριστικά της φιλίας. Εντοπίστε τα στο κείμενο και προτείνετε τη δική σας συνταγή ονομάζοντας τα συστατικά μιας καλής φιλίας.
ΙV) Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια: Δείξτε πώς εφαρμόζεται αυτή η πρόταση στην περίπτωση της φιλίας. Εσείς τι προσέχετε σε έναν φίλο; Συμφωνείτε με όσα λέει η αλεπού για τη φιλία στην εποχή μας;
V) Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη θέση του Μικρού Πρίγκιπα και με ένα ταξίδι στο χρόνο μεταφέρεστε στη σύγχρονη εποχή. Πώς θα αξιοποιούσατε τα επιχειρήματα της αλεπούς για να πείσετε τους ανθρώπους για την αξία της φιλίας και της αγάπης;




4ο Φύλλο Εργασίας
Ομάδα: Οι καλλιτέχνες ή Ας αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη
Ι) Η εικονογράφηση του Μικρού Πρίγκιπα έγινε με σχέδια-ακουαρέλες του ίδιου του συγγραφέα. Αναζητήστε τις εικόνες στο Google (εικόνες) και σχεδιάστε ένα PowerPoint βάζοντας ως μουσική επένδυση τραγούδια από το YouTube που αναφέρονται στον ήρωά μας.
ΙΙ) Αναζητήστε άλλες αποδόσεις του Μικρού Πρίγκιπα στις Τέχνες στη διεύθυνση http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_The_Little_Prince_adaptations και συνθέστε μια λίστα με τις θεατρικές, κινηματογραφικές και μουσικές παραστάσεις με θέμα τον ήρωά μας.
ΙΙΙ) Επισκεφθήτε τον ιστότοπο http://culture.ana-mpa.gr/view1.php?id=8309 και συλλέξτε πληροφορίες για την ψηφιακή αναπαράσταση του ήρωα.
V) Ο Μικρός Πρίγκιπας λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για ένα παιχνίδι του Super Mario, αλλά και για ένα επεισόδιο της σειράς Lost˙ επίσης ως εικονικός πρεσβευτής μίας αντικαπνιστικής καμπάνιας, αλλά και ως σύμβολο για την προστασία του περιβάλλοντος από την εταιρεία υπολογιστών Toshiba. Αν σας ζητούσαν να δημιουργήσετε πρωτότυπες ιδέες προβολής του ήρωα, τι θα προτείνατε;
Παρατηρήστε προσεκτικά τα σκίτσα του Joan Sfar. Συγκρίνετε το Μικρό Πρίγκιπα του Sfar με τον ήρωα του Εξυπερύ. Εντοπίζετε κάποια διαφορά ως προς τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Αν ναι, πώς την ερμηνεύετε;




5ο Φύλλο Εργασίας
Η Αγάπη - Λεό Μπουσκάλια
"Η αγάπη είναι αγάπη μόνον όταν προσφέρεται χωρίς προσμονή ανταλλαγμάτων. Λόγου χάρη, δε μπορείς να επιμένεις να σ'αγαπήσει κάποιος, να σου ανταποδώσει την αγάπη. Ακόμη και να το σκεφτεί κανένας αυτό, είναι αστείο. Ωστόσο υποσυνείδητα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν. Αν αγαπάς αληθινά τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πιστεύεις, να έχεις εμπιστοσύνη και να ελπίζεις ότι η αγάπη θα σου επιστραφεί. Αλλά δεν υπάρχει καμία σιγουριά γι' αυτό, καμιά εγγύηση. Αν περιμένει κανένας ν'αγαπήσει μόνον όταν θα 'ναι σίγουρος ότι θα δεχτεί ίση αγάπη σαν αντάλλαγμα, θα περιμένει για πάντα. Στην πραγματικότητα, αν αγαπά χωρίς την παραμικρή προσδοκία πάλι στα σίγουρα θ'απογοητευτεί τελικά, γιατί δεν είναι καθόλου πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες του, έστω κι αν η αγάπη τους γι'αυτόν είναι μεγάλη.

Αγαπά κανένας επειδή το θέλει, επειδή αυτό του δίνει χαρά, επειδή ξέρει ότι η ωρίμανση και η ανακάλυψη του εαυτού του εξαρτάται από αυτό. Ξέρει ότι η μοναδική σιγουριά που έχει βρίσκεται μέσα στον εαυτό του. Αν εμπιστεύεται τον εαυτό του και πιστεύει σ'αυτόν, θα εμπιστεύεται και θα πιστεύει και στους άλλους. Θα είναι πρόθυμος ν'αποδεχτεί το καθετί που είναι ικανοί να του δώσουν, αλλά θα μπορεί και να είναι σίγουρος και να μην εξαρτιέται από τίποτα άλλο έξω από τον ίδιο τον εαυτό του."

O Προφήτης, Ο κήπος του Προφήτη - Χαλίλ Γκιμπράν
Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την. Μόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα. Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν, παραδώσου, μόλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.

Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψε την, μόλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο.

Γιατί όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει. Κι όπως είναι για το μεγάλωμα σου, είναι και για το κλάδεμά σου.
Κι όπως ανεβαίνει ως την κορφή σου και χαϊδεύει τα πιο τρυφερά κλαδιά σου που τρεμοσαλεύουν στον ήλιο,
Έτσι κατεβαίνει κι ως τις ρίζες σου και ταράζει την προσκόλληση τους στο χώμα.
Σα δεμάτια σταριού σε μαζεύει κοντά της.
Σε αλωνίζει για να σε ξεσταχιάσει.
Σε κοσκινίζει για να σε λευτερώσει από τα φλούδια σου.
Σε αλέθει για να σε λευκάνει.
Σε ζυμώνει ώσπου να γίνεις απαλός.

Και μετά σε παραδίνει στην ιερή φωτιά της για να γίνεις ιερό ψωμί για του Θεού το άγιο δείπνο.

Όλα αυτά θα σου κάνει η αγάπη για να μπορέσεις να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της ζωής.

Αλλά αν από το φόβο σου, γυρέψεις μόνο την ησυχία της αγάπης και την ευχαρίστηση της αγάπης,
τότε  θα ήταν καλύτερα για σένα να σκεπάσεις τη γύμνια σου και να βγεις έξω από το αλώνι της αγάπης. Και να σταθείς στον χωρίς εποχές κόσμο όπου θα γελάς, αλλά όχι με ολάκερο το γέλιο σου και θα κλαις, αλλά όχι με όλα τα δάκρυά σου.

Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της. Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
Όταν αγαπάς, δε θα 'πρεπε να λες: "Ο Θεός είναι στην καρδιά μου", αλλά μάλλον "Εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του Θεού".

Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη, αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.
Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία εκτός από την εκπλήρωσή της. Αλλά αν αγαπάς κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου: Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.

Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας.
Να πληγωθείς από την ίδια την ίδια τη γνώση σου της αγάπης. Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.
Να ξυπνάς την αυγή με καρδιά έτοιμη να πετάξει και να προσφέρεις ευχαριστίες για μια ακόμα μέρα αγάπης. Να αναπαύεσαι το μεσημέρι και να στοχάζεσαι την έκσταση της αγάπης.
Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο με ευγνωμοσύνη στην καρδιά

Και ύστερα να κοιμάσαι με μια προσευχή για την αγάπη που έχεις στην καρδιά σου και μ' έναν ύμνο δοξαστικό στα χείλη σου.

Ι)Ερώτηση: Δώστε το δικό σας τίτλο για καθένα από τα δύο κείμενα. Έχει κάτι κοινό το περιεχόμενό τους με το μάθημα αγάπης της αλεπούς;

Εναλλακτική ανάγνωση: Μεταφερθείτε στη διεύθυνση http://mikrosprigkipas-madytos.blogspot.com/ και διαβάστε τα Τρία μικρά λυκάκια. Τι σας θυμίζει από το το κείμενο του Μικρού Πρίγκιπα;


ΙΙ) Ώρα για παιχνίδι: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.jeeeux.com/Jouer/jeux/%C3%80-la-maison-%28Le-Petit-Prince%29.html και καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου